Op deze pagina komen mogelijke antwoorden te staan op vragen van leden van de Werkgroep.De vragen dienen te worden aangeleverd per e-mail bij een van de drie bestuursleden.Van tevoren wordt door de vragensteller en het bestuurslid bepaald of vragen interessant genoeg zijn om op deze pagina  voor publicatie in aanmerking te komen en de vragensteller moet aangeven dat er geen bezwaar is als het onderwerp hier behandeld wordt.Het is niet de bedoeling dat vragen van persoonlijke aard op deze pagina terecht gaan komen.

Hallo, 
ik heb twee poppen van de Roodsnavel gekocht en heb gehoord dat er een onderscheid in ondersoort is de onderkant van de vleugels wat betreft de hoeveelheid witte pennen in de vleugel en is mijn vraag welk soort 2 witte pennen heeft en welk soort 2½ witte pennen heeft en welk soort 3 witte pennen heeft . 

mvrgr. 
Goldputter 
Hallo meneer Goldputter,

Zoals U al gezien heeft staan er op de beschrijvingen van de roodsnaveltokken een paar afbeeldingen van de ondersoorten alleen is daar niet op te zien hoe dat nou zit met die witte pennen in de vleugel.Omdat ik zelf ook maar een koppel van deze vogels heb, kan ik hierover ook geen uitsluitsel geven. Misschien dat iemand anders ons daarbij kan helpen?

Hallo,

ik heb even wat vragen over de roodsnaveltoks. Mijn vraag is: wat voor andere soorten vogels kun je evt samen met de toks in één volière houden? En als er wel een andere soort bij in kan, hoe komt het dan in het broedseizoen, is dat evt mogelijk? Ik had wel ergens gelezen dat je er beter geen scharrelaar achtige vogels bij in kan doen, is dat zo? Ik hoop dat je mij hierop een antwoord kan geven. In ieder geval al vast bedankt.
Groet: Sylvia La Faille
Tja, die vraag is niet zo een twee drie te beantwoorden. Wij hebben de tokken altijd per koppel apart in een kooi gehouden.Ik denk wel dat het mogelijk is om er andere vogels bij te doen als ze ongeveer van hetzelfde formaat zijn.Je moet echter wel een paar dingen in de gaten houden.

- De roodsnaveltokjes eten fruit en insecten of vlees en dat is iets wat andere vogels ook graag hebben naast hun eigen voedsel.Dit is dan ook meestal het eerste op zodat de tokjes het nakijken hebben.

-Als er niet genoeg fruit overblijft in warme tijden zullen de tokjes niet genoeg vocht naar binnen krijgen waardoor ze uitdrogen.Neushoornvogels drinken niet!

-Omdat de tokken heel graag kleine muisjes en vogeltjes eten zal er van het broeden van andere vogels niet zo veel terecht komen. Dat is dus ook de reden dat men jou heeft verteld geen scharrelaar-vogels erbij te plaatsen.Die doen dit n.l. allemaal.

-Omdat de tokjes klein zijn wil nog niet zeggen dat ze altijd het onderspit delven.Ik heb ze hier een grote jaarvogel zien wegjagen en heb ze bij hem weg moeten halen omdat deze grote jongen geen rust meer kreeg.

Misschien dat er iemand is die een andere mening hierover heeft. Die zouden we dan allebei graag vernemen, nietwaar?

Hans Bataille

Hallo Hans,
 
ik heb in verschillende dierentuinen toks gezien in zgn mixed exhibits(gemende verblijven)
 
Hierbij zaten:
glansspreeuwen, toerako's, grote wevers en bonte boertjeseen kleine papegaaien soort.
 
Kleinere vogels worden geheid gegrepen, gedood en eventueel gegeten.
 
Ik ken wel dierentuinen waar zebravinken levend in de voliere gezet worden als voer.
Hiermee worden de toks/neushoorn vogels verrijkt door meer naturrlijk gedrag te tonen en te behouden.
het jagen op de prooi en het eten van de prooi.
 
Met collegiale groet,
 
Mariano Zamorano
ZOONIMAL ZOO
 
www.zoonimal.com

 

Hallo Hans,
 
Ik heb een paartje brevis neushoornvogels bij mij in de buiten voliere zitten die
dacht ik zonder problemen de koude periode zijn door gekomen.
Maar nu ontdek ik bij het opruimen van hun ontlasting dat een zeer groot deel
van het gevoerde fruit er bijna onverteerd weer is uitgekomen over een al wat
langere periode vermoed ik.
Ik voer appels, banaan, druiven of rozijnen aangevuld met universeel voer of
carmix.
Mijn vraag is nu, is dit een meer voorkomend verhaal en zo ja is hier wat aan
te doen wat dit kan toch niet echt de bedoeling zijn van het fruit voeren.
Ik voer vers fruit omdat ik wat problemen heb met de extreem hoge prijs van
pellet voer.
 
In afwachting van je reactie teken ik met vriendelijke groet en dank je
hartelijk voor je aandacht.
 
Andrè ( en Annet ) 

 

Dag André, (en Annet)
 
Ik vermoed dat je nogal wat onverteerde stukjes appel terug vindt.
Dat komt bij de Afrikaanse soorten toch wel vaker voor, trompetters en grijswangen hebben dat ook.
Appels is een z.g. hard fruit dat nogal wat tijd nodig heeft om volledig te verteren. Het scheelt al een stuk als je de partjes wat kleiner maakt zodat de spijsverteringsappen er beter op kunnen inwerken.Ook zijn er natuurlijk flink wat meer soorten voer die je voor de volledigheid kunt geven.
Zoals uiteraard peren,maar ook komkommer, tomaat,ananas,sinasappel en gekookte winterpeen.
Als je de afwisseling groter maakt stelt de verteringstijd zich daar ook op in en krijgt de appel wat meer tijd om vollediger opgenomen te worden.
Ik zag ook dat je carmix geeft maar verder geen vlees of vleesbrokken. Dat heeft geen zin. Carmix is n.l. een mengeling van vitamines en mineralen om vlees te verteren.
Vandaar ook de naam: Carnivoren-mix.Probeer ook eens een handje-vol geweekte hondenbrokken aan het eten toe voegen.
Wijzelf hebben altijd Selection Croc van Royal Canin gebruikt(blauw-gele zak).
Deze moeten dan wel eerst een half uur in warm water weken - de avond tevoren - uit laten lekken en dan kun je ze 's-morgens bij het dieet doen.
Ze zijn dan zacht tot in de kern en gemakkelijk op te nemen. De Carmix die je geeft, heeft dan ook echt zin.
Wij hebben de hondenbrokken grotendeels vervangen door Nutribird H16, maar zoals je al aangeeft, is dit voer ontzettend duur.
Het universeelvoer over het fruit is prima, het liefst natuurlijk TOVO-ijzerarm.
Als ik wat meer tijd heb zal ik het recept geven van diverse soorten universeelvoer met rijst in gelatine verpakt. Dat geven wij de vogels ’s-avonds.
Voorlopig kun je wel weer even vooruit denk ik.
Succes verder.
 
Hans Bataille
 

 

Hallo Hans,
 
Bedankt voor je reactie en goede raad. We gaan er zeker mee aan de slag.
Ik vertelde je toen we bij je waren dat ik o.a een roodsnavel tok ging ophalen in
Mook bij Thea &  Gerard. Nu blijkt dat deze alleen leeft op meelwormen en het
vertikt om iets anders te eten. Kan dit volgens jou problemen gaan geven of hoef
ik mij daar verder geen zorgen over te maken. Ik heb het wel geprobeerd met allerlei
fijn gesneden fruit maar het werd zo te zien nog niet eens bekeken dus daar ben
ik maar even weer mee gestopt. Nog even wat die Nutribird H16 betreft, laat je dat  ook wellen voor dat je het geeft, want ze drinken natuurlijk niet daarbij , vandaar.
 
 
    Hans vast bedankt en tot ziens,
 
    M.vr.gr,
 
    Andrè
Hallo André,

Eerst maar even de Nutribird H16.

Bij de eerste fabricage weekten we ook die H16. Dan zwol het mooi op en zal vol vocht.Sinds eind 2005 is er een nieuw fabricageproces op losgelaten dat er voor zorgt dat het brokje eerder uit elkaar valt met minder vocht. Dit omdat er verzorgers waren die de brokken gewoon droog aan de vogels gaven. Die hadden dan niet de tijd, gedurende het verterings-process om de brokjes helemaal op te nemen. Het gevolg was dat de pellets er half verteerd weer uitkwamen.

Doordat de nieuwere pellets anders van samenstelling zijn kun je ze niet meer voorweken omdat ze dan uit elkaar vallen en de vogels ze niet meer zo makkelijk naar binnen krijgen. De avond ervoor spoel ik ze daarom met lauw-koud water af, een kwartier daarna schud ik ze los en de volgende morgen zijn ze dan ook zacht. Het is trouwens wel de bedoeling dat je er ook ruim fruit bij verstrekt. Alleen die H16 kost een vermogen en is volgens mij ook niet goed.

Dan het tokje.

Het klopt dat roodnaveltokjes niet zo dol zijn op fruit en liever vlees en insecten eten.

Ze hebben het echter wel nodig om aan hun vocht te komen. Wij geven de tokjes diezelfde hondenbrokken die ik aangaf bij de vraag over de zilverwangen, maar dan doormidden gesneden. Ook gaan we bij de MACRO lamshart halen, dat is diepgevroren. We laten ontdooien wat we in een dag nodig hebben en snijden daar dan kleine stukjes van. In meelwormen zitten heel weinig voedingsstoffen, in lamshart heel veel. Mocht je niet naar de MACRO kunnen dan doet kip- of kalkoenfilet het ook erg goed. ’s-avonds krijgen ze bij ons ook kattenbrokken van de Aldi die we schoonspoelen en doormidden snijden.Al deze zaken plus wat fruit eten onze tokken erg graag. Ze krijgen dan ook nooit meelwormen, maar daar is ook een andere reden voor die ik nog wel eens zal noemen.

Probeer het maar en bouw de meelwormen langzaam af want dat is zeker niet goed.

Success en de groeten aan Annet,

Hans Bataille

 

Hallo Hans,
 
Wij hebben een koppel Grijze Toks (Tockus Nasutus). Wij hebben ze in volière van ongeveer 3 bij 2 meter, met een geïsoleerd binnenhok van 1 bij 1,5 meter.
De bodem heb ik beplant met onder andere een vlinderstruik (voor aantrekken van insecten) en ik heb een betonnen waterpartijtje gemaakt met stromend water.
Ik heb een holeboomstam gemaakt, met een gat erin en een bitumen deksel. Deze winter heb ik de vogels in het binnenhok gehouden aangezien ik mijn buitenvolière niet heb overdekt. Nu het wat warmer wordt laat ik ze overdag naar buiten om in de zon te zitten en doe ik 's avonds de deur weer dicht, de vogels zitten dan al netjes binnen in het hok te wachten. Waarschijnlijk ook omdat ik ze binnen voer. Ik voer TOVO universeelvoer, aangevuld met meelwormen en morio's. Regelmatig voer ik fruit, zoals appels en druiven. Gisteren toen ik koffie zat te drinken, uiteraard op een plekje waar ik de vogels goed kan zien, zag ik tot mijn grote verbazing dat de pop vol interesse op de boomstam zat en naar het gat keek. Vervolgens sprong ze op de tak vlak voor het gat, waarna ze aan de boomstam ging hangen en in het gat keek. Ik heb haar er niet in zien gaan. Nu heb ik een aantal vragen:
 
De toks schreeuwen regelmatig, klinkt ongeveer als een buizerd, doen ze soms als de hond langsloopt, maar ook wel eens op andere momenten, waarom?
 
Kun je bij grijze toks nog iets zien van baltsen, of hoe kan ik zien dat ze een koppel zijn?
 
Wat zijn de juiste afmetingen voor een nestblok, hoogte diameter, diameter van de ingang?
 
Is de voeding die ik geef voldoende, wat moet ik veranderen als ze eventueel toch gaan leggen, jongen krijgen?
 
Alvast bedankt, m. vr. gr. Matthijs Maseland

 

Hallo Matthijs,

Het geluid dat de tokken maken is het geluid dat iedere vogel maakt als hij zijn territorium wil afbakenen. Je hebt vast wel eens een merel horen zingen, dat heeft dezelfde bedoeling.De tokkensoorten worden onderverdeeld in klokkers (bijv. de von Deckentok) en de fluiters, zoals de grijze tokken zijn. Klokkers maken uiteraard een klokkend geluid, rekken zich helemaal uit en spreiden daarbij de vleugels. Fluiters maken zich lang en tijdens het fluiten slaan ze met hun vleugels op en neer.

Het baltsen van de grijze tokken komt er op neer dat ze regelmatig hun gebied afbakenen door dat fluiten en het aan elkaar voeren van lekkere hapjes.Als je op www.neushoornvogel.nl de andere kant aanklikt, dus op stichting de neushoornvogel, kom je op beschrijving van de soorten onder grijze tok foto's tegen van zowel het mannetje als het vrouwtje. Het vrouwtje heeft een duidelijke rode snavelpunt en die heeft het mannetje niet, maar die is wel weer wat groter van stuk.

Onze broedblokken zijn 30cm hoog, hebben een binnendiameter van 23-25cm met een ingang van 8cm, waarvan het middelpunt op 22cm van de bodem zit. Ik zal daar binnenkort een artikel aan wijden onder de knop artikelen.

Ook de voeding van alle tokken zal ik een keer uitgebreid bespreken in zo'n artikel.Voorlopig kun je aan je menu toevoegen: stukjes vlees(lamshart of kipfilet)insecten zoals sprinkhanen en jonge muisjes van een paar dagen.Ook hondenbrokken die je van tevoren weekt tot ze zacht zijn kun je dagelijks een paar geven. Wij gebruiken zelf Royal Canin Croc daarvoor(geelblauwe zak).

Als er jongen zijn moeten de hondenbrokken vervangen worden door geweekte puppybrokjes(Eucanuba puppy en junior).

De hoeveelheid vlees moet dan opgevoerd worden.Wat ze ook graag aan de jongen voeren zijn gevilde, in stukjes gesneden eendagskuikens, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen staat te springen om die klaar te maken. Eendagsmuisjes is ook prima.Over het vlees gooi je dan wat Carmix.

Ik plaats je vraag ook in de rubriek vraag en antwoord zodat ook andere liefhebbers daar hun voordeel mee kunnen doen.

Als je nog meer vragen hebt weet je de weg.

Met vriendelijke groeten,

Hans Bataille

 

Er is een algemene vraag binnengekomen of iemand ervaringen heeft met de pellets van www.eco-bird.com

En dan vooral natuurlijk voor wat betreft dit voer gebruikt bij neushoornvogels. Mocht je dit gebruiken of ooit gebruikt hebben, dan graag een reactie naar HansBataille@neushoornvogel.nl

 
mijn naam is Roel Timmermans en wil me graag aanmelden als lid van julie club.
Graag zou ik  wat informatie willen hebben over de grijze Toktok.
Mijn Tok zit al 24 dagen ingemetseld in haar nestblok,hoe lang broed ze en hoe moet het nu verder?
Ik kweek al jaren met Toerako`s en andere vogels maar de Toktok is voor mij helemaal nieuw.
Graag hoor ik binnenkort van jullie.
Met vriendelijke groeten,
Roel Timmermans. 

 

Hoi Roel(en Coby neem ik aan)

Als de grijze tokken het blok hebben dichtgemetseld gaan er nog ongeveer 5 tot 8 dagen voorbij dat het vrouwtje de binnenkant in orde heeft en ze zal daarna pas haar eerste ei leggen. Daarna volgen om de 2 dagen de volgende eieren.Tot een maximum van 5.Het broeden neemt ongeveer 25 dagen in beslag waarna in de volgorde van leggen ook de jongen uitkomen.

Meestal komen er 3 tot 4 jongen uit.

Vroeger gaven we bij het uitkomen van de jongen buffalo-wormpjes en pinkies(schone vliegemaden in diepvries), maar die zijn bijna niet meer te krijgen. Tegenwoordig geven we na ongeveer 25 dagen broeden, naast het dagelijks voer, geweekte puppie-brokjes van Eucanuba(puppie en junior) en dan de Small uitvoering. Als je al wat eerder begint met dit voer kunnen de oudervogels er vast aan wennen.In de loop van het process zie je wel hoeveel ze er van eten en kun je steeds meer gaan geven. Na een week of drie ga je dan langszaam over naar de Medium uitvoering. Op dat punt beginnen we ook met het geven van eendagsmuisjes. Ook fijngesneden kip- of kalkoenfilet bestrooit met Carmix kun je vanaf het begin geven. En natuurlijk alle insekten die je maar te pakken kunt krijgen. Als je vogels een ruime buitenvoliere hebben zeken ze die zelf ook wel. Een week of drie nadat het eerste ei is uitgekomen breekt het popje de ingang open en komt naar buiten. Ze helpt dan het mannetje mee om de jongen te voeren die inmiddels het nest weer hebben dichtgemaakt.

Na twee tot drie weken komen dan een voor een de jongen naar buiten, in volgorde van grootte.

De oudste jongen krijgen, omdat ze het hardste schreeuwen, ook het meeste voer zodat ze ook sneller groeien dan hun broertjes of zusjes. Daarom kan er wel behoorlijk wat verschil zitten in grootte van de uitgekomen jongen.

Als je iemand weet die een pasje van de Makro heeft kun je daar diepgevroren lams-hart in een doos kopen. Dat is heel gemakkelijk in stukjes te snijden als je het even laat ontdooien en met weer de Carmix erover zullen de vogels dat meteen ook aan de jongen geven. Dit hart kun je trouwens het hele jaar door bij het voer geven. Want zoals je misschien wel gemerkt zult hebben zijn de grijze tokken hoofdzakelijk vleeseters. Fruit moeten ze elke dag wel erbij krijgen omdat ze anders uitdrogen(tokken drinken geen water).

Nou, een spannende periode dus en heel boeiend om dit process te volgen. Ik hoop dat alles goed gaat, anders hoor ik je wel weer.

Hans Bataille