Home Introduktie Doelstelling
AMBI gegevens

Stageplaats bij Stichting de Neushoornvogel


Stichting de Neushoornvogel beheert een kwekerij voor bedreigde exotische vogels, ook wel broedstation genaamd.

 

Het gaat hierbij om 2 hoofdsoorten en wel Toekans uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden en Neushoornvogels uit dezelfde regenwouden maar dan in Afrika en Azië, de zogenaamde Oude Wereld.

 

De dagelijkse werkzaamheden betreffen dan ook voor een groot deel het gereedmaken van de speciale diëten voor deze (grote) vogels, die zowel ‘s-morgens als ‘s-avonds gevoed worden.

 

Dit is een nogal precies werk dat na een inwerkperiode zelfstandig kan worden uitgevoerd.

 

Na het klaarmaken van de voeding, hetgeen ongeveer 2 uur in beslag neemt dient dit in de kooien te worden geplaatst.
Tegelijkertijd worden hierbij enige schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd zoals het verversen van het water en het weghalen van het fruit dat niet door de vogels is opgegeten.
Dit om beschimmeling te voorkomen die de gezondheid van de vogels in gevaar zou kunnen brengen.
Je bent hier ongeveer 1 uur mee bezig.

 

Onderdelen van de diëten bestaan uit speciaal klaargemaakte bestanddelen, welke niet in de reguliere diervoeder-handel verkrijgbaar zijn en dus in eigen beheer dienen te worden aangemaakt.
Dit gebeurt ook dagelijks en bestaat o.a. uit het koken van wortelen en maïs en het vervaardigen van een speciaal soort taart van samengestelde voedsel-bestanddelen.

 

Ook dienen de kooien en de omgeving daarvan in een redelijke staat te worden gehouden.
D.w.z. de binnenkooien frequent schoonhouden en de buitenkooien incidenteel nazien.
De werkzaamheden betreffende de buitenkooien worden hoofdzakelijk in het voor - en naseizoen uitgevoerd omdat de vogels, wanneer ze buiten nestelen, niet gestoord mogen worden.
Dat de binnenkooien vaker schoongemaakt worden vloeit voort uit het feit dat het voedsel alleen daar verstrekt wordt.

 

Omdat de Stichting is gevestigd in een Monumentale boerderij en we de natuurlijke landelijke omgeving zoveel mogelijk willen vasthouden, zijn er soms ook wat dingen te doen die wat meer in algemene zin met het boerenleven te doen hebben, zoals het verzorgen van schapen, kippen, eenden, katten en een hond alsmede het maaien van overtollige begroeiing. Al dit werk wordt momenteel op vrijwilligersbasis uitgevoerd maar altijd in gezamenlijk overleg en met vereende krachten.

 

Door de ideële inslag van de Stichting, er wordt geen winst gemaakt - de vogels zijn ook niet voor de verkoop, is wat liefde voor de natuur en het milieu wel op zijn plaats, terwijl de dieren met veel gevoel behandeld worden.

 

Werk je graag met dieren dan is dit de uitgelezen omgeving om je betrokkenheid bij de natuur en het regenwoud gestalte te geven.